Legvoorbeelden van bestratingsverbanden

De manier waarop de verschillende stenen ten opzichte van elkaar gelegd worden noemt men het verband. Dit verband is in twee opzichten belangrijk voor uw bestrating. Enerzijds bepaalt het de stevigheid en anderzijds speelt het visuele aspect een rol.

Functionaliteit

De functionaliteit van het verband is misschien wel het belangrijkst. Vooral bij opritten en andere zwaarder belaste vlakken is de stevigheid die het verband biedt van groot belang. Een sterk verband voorkomt namelijk verzakkingen en spoorvorming. Door de stenen te laten verspringen worden ze als het ware in elkaar gevlochten, waardoor ze beter tegen de belasting kunnen die een auto veroorzaakt wanneer deze over de bestrating heen rijdt.

Visueel

Het visuele aspect van het bestratingsverband is voor uw terras misschien wel het belangrijkst. Het verband bepaalt namelijk hoe uw terras er uiteindelijk in zijn geheel uitziet. Het lijnenspel van de voegen laat een terras speels en open of juist kalm ogen. Ook kunt u met het gekozen verband een ruimtelijkheid creëren en de breedte of juist de diepte van uw tuin benadrukken.

Voorbeelden

Hier ziet u voorbeelden van de meest gebruikte bestratingsverbanden. Sommige verbanden kunnen zowel met klinkers als met tegels gelegd worden. Dit geldt echter niet voor alle verbanden, vandaar dat we hier een onderscheid in hebben gemaakt.

Bestratingsverbanden voor klinkers en tegels

Blokverband met tegels

Blokverband Tegels

Blokverband met klinkers

Blokverband Klinkers

Bij het blokverband, of volsteensverband, staat het visuele aspect voorop. Omdat de tegels naast elkaar gelegd zijn genieten ze de minste stevigheid van elkaar. Dit verband kan zowel met tegels als met klinkers gelegd worden.

Halfsteensverband met tegels

Halfsteensverband Tegels

Halfsteensverband met klinkers

Halfsteensverband Klinkers

Het halfsteensverband is, vooral bij tegels, het meest gebruikte verband. De verwerking is vrij eenvoudig en de sterkte van dit verband is redelijk. 

 

Bestratingsverbanden voor klinkers

Elleboogverband met klinkers

Elleboogverband Klinkers

Bij het elleboogverband liggen de klinkers telkens om en om, als het ware in elkaar gehaakt. Dit verband geeft uw bestrating daarom erg veel stevigheid. Om het verband sluitend te maken kunnen eventueel halve klinkers gebruikt worden.

Keperverband met klinkers

Keperverband Klinkers

Het keperverband, in de volksmond ook wel visgraat genoemd, is vergelijkbaar met het elleboogverband, maar dan een kwartslag gedraaid. Om dit verband netjes af te werken worden meestal de zogenaamde bisschopsmutsen gebruikt.

 

Bestratingsverbanden voor tegels

Wildverband met tegels

Wildverband Tegels

Een wildverband is een verzameling van verschillende formaten, waarvan de afmetingen met elkaar in verhouding staan. Hierdoor ontstaat een speels patroon van voegen en tegels. De samenstelling van het wildverband verschilt vaak per fabrikant of zelfs per model. Het wildverband laat zien dat functionaliteit en het visuele aspect goed met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Lineair verband met tegels (Strokenverband)

Lineair Verband Tegels

Het lineair verband, of strokenverband, is een specifiek type wildverband met langwerpige stenen, die variëren in lengte en vaak ook breedte. Dit verband kan gebruikt worden om een gevoel van breedte of juist diepte aan te brengen aan uw bestrating.