Advies voor bestrating

 

 

Soorten bestrating

Bestrating is er in allerlei soorten en maten. Het maken van een goede keuze begint bij het materiaal. Er bestaan drie verschillende bestratingsmaterialen; beton, gebakken/keramisch en natuursteen. Omdat elk materiaal haar eigen eigenschappen heeft, helpen we u graag om de juiste keuze te maken door hier wat informatie te geven over deze eigenschappen, zodat u kunt kijken welk materiaal het beste bij uw wensen aansluit.

Beton

Betonklinkers

Betonnen bestrating wordt geproduceerd door het toevoegen van kleurstoffen aan de betonmortel. De bestrating is in de loop van de jaren steeds beter geworden en er zijn steeds nieuwere varianten bij gekomen. Op het moment zijn er vele verschillende betonproducten te verkrijgen in vele formaten en kleuren.

Productie

De grondstoffen voor betonmortel zijn cement, grind en zand. De toevoeging van water zorgt voor een chemische reactie met het cement waardoor alle bestanddelen aan elkaar hechten. Het aantal poriën in beton is afhankelijk van de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Eén van de overige bestanddelen is kleurstof omdat bestrating, in tegenstelling tot constructiebeton, meestal niet kleurloos is. Naast de basisgrondstoffen worden hulpstoffen en vulstoffen toegevoegd aan het mengsel om de kwaliteit te verbeteren. Hulpstoffen verminderen kalkuitbloei en maakt het materiaal kleurvaster. Vulstoffen zorgen voor een hogere dichtheid en dus sterker beton. Alles met het oog op duurzaamheid.

Tot slot kan beton worden voorzien van een coating of hydrofobe toplaag die de tegels vocht- en vuilafstotend maakt of een toplaag van natuursteenmineralen die resulteert in kleurvaste tegels met een ruw oppervlak.

Verkleuring

Betonnen bestrating verkleurt bijna altijd. Alleen bestrating met een toplaag verkleurt nagenoeg niet. Donkere bestrating wordt lichter door UV straling. Over het algemeen geldt: hoe dichter de bovenlaag des te minder de verkleuring.

Betontegels met een toplaag

Tegels met een mineralen toplaag, zoals de Geosteen van MBI, zijn tegels die nagenoeg niet verkleuren. Deze vaak granieten toplaag behoudt zijn kleur beter. Wel kunnen hier nog cementresten op voorkomen die te verwijderen met cementsluier verwijderaar. Deze sluier zal zich uitten door een wat fletsere kleur.

Tegels met een lichte beschermlaag zijn tegels die beter bestand zijn tegel vuil en groene aanslag. Deze tegels hebben geen volledige coating, maar zijn bijvoorbeeld behandeld met nylonborstels waardoor de nylon zicht afzet tegen de tegels.

Gecoate betontegels

Deze tegels hebben een volledige, vaak teflon, coatinglaag en zijn dus vuil- en waterafstotend. De tegels zijn volledig dicht van boven waardoor ook groene aanslag er geen vat op heeft. Deze tegels hebben nagenoeg allemaal een reliëf om te voorkomen dat ze te glad worden als ze nat zijn. Verder lijken deze tegels vaker veel op natuursteen. Qua prijs zijn dit de duurste betontegels die er zijn.

Kalkuitbloei

Betonnen bestrating kan in het begin last hebben van kalkuitbloei. Dit kenmerkt zich door een witte waas op de bestrating. Deze zal door de weersinvloeden na verloop van tijd weer weg gaan. Belangrijk is dat deze niet verwijderd wordt met een hoge drukreiniger, omdat dit de steen beschadigt.

Maatvastheid

De maatvastheid van een betonnen steen is hoog. Dit is afhankelijk van de manier van productie. Wordt de steen plat geproduceerd dan is maatvastheid hoger dan wanneer deze rechtop wordt geproduceerd. Tegenwoordig worden nagenoeg alle betonstenen plat geproduceerd, waardoor de maatvastheid beter is.


 

Gebakken

Gebakken klinkers

Gebakken bestrating wordt vervaardigd uit klei. Het is niet alleen sterk en kleurvast, het zorgt ook voor een authentieke uitstraling en vergt nauwelijks onderhoud. Gebakken klinkers zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren. 

 

Productie

De samenstelling en kwaliteit van de klei, maar ook de toevoeging van verschillende stoffen bepalen de kleur van de steen. Klei waarin ijzeroxide voorkomt geeft de steen een rode, roestige kleur terwijl kalk de steen een gele kleur geeft. Daarnaast heeft de hitte in de oven invloed op de kleur; een steen die is blootgesteld aan een hogere temperatuur is harder gebakken en donkerder van kleur.

Alle gebakken bestrating is van hogere kwaliteit en harder dan een normale metselsteen om deze geschikt te maken voor bestrating. Gebakken bestrating wordt op een temperatuur van ongeveer 1100 graden Celsius gebakken om het de juiste hardheid te geven.

Een gebakken klinker is verkrijgbaar in drie standaardmaten; Waalformaat, dikformaat en keiformaat. Het "Waaltje" (of vijfduimer) is 5x20 cm, de dikformaat (of zevenduimer) is 7x20 cm en de "klinkerkei" is 10x20 cm. Afwijkende maten bestaan ook, maar komen minder vaak voor.

Verkleuring

Gebakken stenen verkleuren nagenoeg niet door het gebruik van natuurlijke grondstoffen en door haar hardheid. De kleur zal in de loop van jaren alleen maar dieper worden.

Keramische tegels

Vrij nieuw op de markt zijn keramische tegels. In de vraag naar deze tegels is duidelijk een opkomende trend zichtbaar. Voorheen werd keramiek vooral binnen gebruikt, u kent ze wellicht uit uw badkamer, echter tegenwoordig zijn de tegels ook geschikt voor toepassingen buiten.

Door de dikte van 2 centimeter zijn keramische tegels vorstbestendig zonder ze op een betonnen ondergrond te lijmen. Omdat het gebakken tegels zijn, zijn ze harder dan beton en veel natuursteensoorten. Daardoor zijn ze krasvrij. Bovendien zijn de tegels licht waardoor ze eenvoudig te verwerken zijn.

In tegenstelling tot betontegels zullen keramische tegels niet verkleuren en hebben ze geen last van kalkuitbloei. Keramische tegels zijn daarom een prima alternatief voor tegels van natuursteen of betontegels.

Kalkuitbloei

Kalkuitbloei zal bij gebakken stenen alleen voorkomen indien deze niet wordt blootgesteld aan weersinvloeden zoals bijvoorbeeld onder een overkapping. Om dit tegen te gaan kan split of schoon geel zand zonder stabilisatie gestraat worden. Komt de kalk voor bij bestrating die wordt blootgesteld aan weersinvloeden dan zal deze na verloop van tijd afslijten (dit komt echter nagenoeg niet voor bij gebakken stenen).

Maatvastheid

Een gebakken steen zal minder maatsvast zijn dan een betonnen steen. Door het productieproces en de enorme warmte tijdens dit proces hebben gebakken stenen altijd een licht getrokken vorm. Tegenwoordig zijn de nieuwe gebakken stenen echter steeds meer maatvast, vanwege innovaties in het productieproces.

Natuursteen

Chinees Hardsteen

Natuursteen is een verzamelnaam voor alle steensoorten die uit de natuur gewonnen worden. Omdat de steensoorten op verschillende manieren ontstaan, verschillen ze van elkaar in hardheid en grondstoffen. Dit leidt tot uiteenlopende eigenschappen op het gebied van bijvoorbeeld krasgevoeligheid, maatvastheid en neiging tot verkleuring.

(Chinees) hardsteen

Hardsteen is misschien wel de meest gekende natuursteensoort. Onder hardsteen wordt een brede verzameling van grijsblauwe, compacte kalkstenen verstaan die meer dan 300 miljoen jaar geleden zijn gevormd. Het is een sedimentgesteente. Kenmerkend voor de steen zijn de talloze fossielen die zich in de steen aftekenen.

Hardsteen is een hard gesteente en wordt voor veel toepassingen gebruikt. Het is in beperkte kleuren leverbaar. Naast het grijs/blauwe hardsteen is er hardsteen in geel en rood. Echter de fysieke eigenschappen van deze kleuren zijn daarentegen slechter dan het blauw/grijze hardsteen.

Hardsteen wordt in een aantal verschillende landen gewonnen. Het hardsteen heeft in ieder land unieke eigenschappen. Er is dus een groot verschil tussen bijvoorbeeld Chinees en Belgisch hardsteen.Dit verschil zit met name in de sedimentvorming (fossielen).

Chinees hardsteen is de meest verkochte natuursteensoort, vooral vanwege haar betaalbaarheid. De gezoete (gepolijste) variant is echter erg krasgevoelig en zal onder invloed van zonlicht vrij sterk verkleuren. Deze eigenschappen passen echter wel goed bij het natuurlijke karakter van natuursteen.

Marmer/Travertin

Marmer is gemetamorfeerd kalksteen, bestaande uit zeer puur calciumcarbonaat. De temperaturen en drukken die nodig zijn om kalksteen om te vormen in marmer zijn dermate hoog dat eventueel in de kalksteen aanwezige fossielen vernietigd worden.

Travertin wordt gevormd door de neerslag van kalk uit water uit warme bronnen. Takjes, bladeren en ander materiaal dat in dit water valt en later verteert, veroorzaken de kenmerkende onregelmatige poriën van dit materiaal. Travertin is vorstbestendig, echter dient de ondergrond waterdoorlaatbaar te worden gemaakt, zodat er geen vocht in de open structuur van de steen blijft staan. 

Marmer en travertin zijn vaak wat zachter en glad gepolijst en daardoor wat krasgevoelig. Ook zullen deze natuursteensoorten over de tijd heen in lichte mate verkleuren, omdat ze net als hardsteen kalkhoudend zijn.

Graniet

Graniet is een stollingsgesteente dat bestaat uit drie mineralen, te weten kwarts, veldspaat en glimmers (meestal biotiet). Het is het meest voorkomende dieptegesteente binnen onze aardkorst en wordt gewonnen in veel landen. Het is ontstaan uit ondergronds gestold magma. (Dit in tegenstelling tot een uitvloeïïngsgesteente zoals basalt dat bovengronds gestold is).

De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt, maar doorgaans is kwarts de dominante component. De hardheid van graniet is één van de belangrijkste kenmerken van dit materiaal. De hieruit voortvloeiende slijtvastheid maakt dit product tot het ideale bestratingsmateriaal voor o.a. wegen, (druk belopen) plaatsen en paden.

Kenmerkend voor graniet is de goede weerstand tegen vervuiling, het strakke karakter en de grote variëteit in tinten. Door deze eigenschappen is graniet één van de meest gebruikte natuursteensoorten van de laatste jaren. Graniet komt uit diverse groeven over de hele wereld.

Omdat de meest verkochte granietsoort (Padang Dark, G654) een zuigende werking heeft, raden we u aan om deze altijd te verwerken op split.

Basalt

Basalt is het meest voorkomende vulkanisch gesteente op aarde. Het is een stollingsgesteente ontstaan door het afkoelen en bovengronds stollen van gesmolten gesteente (magma).

Door de snelle afkoeling hebben de verschillende mineralen in het magma niet genoeg tijd om grote kristallen te kunnen vormen. De kristallen van mineralen als olivijn, pyroxeen en veldspaat zijn in een basalt daarom meestal te klein om met het blote oog waar te kunnen nemen.

Basalt is een hard gesteente en geschikt voor vele toepassingen. Haar hardheid bezorgt basalt een sterke kras- en kleurvastheid. Basalt is een sobere steensoort, het kent namelijk slechts één kleur; zwart.

Basalt wordt gewonnen in een aantal landen, waar vooral Chinees basalt uitblinkt in prijs/kwaliteit verhouding. Het blijft echter wel één van de duurste natuursteensoorten.

Leisteen

Leisteen is ontstaan door een metamorfose van kleisteen, wat weer uit klei is gevormd. Hierdoor komt leisteen vooral voor in de kleuren donkergroen, donkerbruin, donkergrijs en zwart.

De steen kenmerkt zich door haar sterk gelaagde uiterlijk. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten. Hierdoor ontstaat een natuurlijk splijtoppervlak, dat per leisteensoort varieert van zeer ruw tot vrij glad.

De vorm van de schollen (ook wel flagstones of scherven genoemd) is onregelmatig. Vierkante- of rechthoekige tegels worden uit de schollen gezaagd of geknipt. Geknipte tegels geven een grotere maatafwijking dan de gezaagde tegels.

Leisteen kent de laaste jaren een grote opgang. Dit komt voornamelijk door de goede prijs/ kwaliteitverhouding. Leisteen wordt veel voor binnenbevloeringen gebruikt, maar biedt ook een goede uitkomst voor toepassingen buitenshuis. De meeste soorten leisteen zijn vorstbestendig, maar wel licht krasgevoelig en matig kleurvast.

 

 

Terras 

Verwerking

Wanneer u de juiste bestrating heeft gekozen, volgt de verwerking. We geven u hier wat tips om ervoor te zorgen dat uw straatwerk mooi wordt, maar vooral ook mooi blijft. De belangrijkste tip die we u echter willen geven is: Laat het verwerken van uw bestratingsmaterialen altijd aan een professional over. Wij doen regelmatig zaken met hoveniers en stratenmakers, en niets kan op tegen hun jarenlange ervaring en vakkennis. Wilt u het toch graag zelf leggen, houd dan rekening met de volgende punten.

Ondergrond

 Stratenmaker

Een goede bestrating begint met een goede ondergrond. De ondergrond zorgt voor stevigheid en stabiliteit van uw bestratingsmaterialen. Met een goede ondergrond voorkomt u verzakkingen en verkleint u de kans op breuk in uw bestrating.

Verwerking op zand

De meeste bestrating kan gestraat worden op straatzand/geel zand. De onderlaag moet hierbij uit 15 tot 30 cm straatzand/geel zand bestaan, afhankelijk van de belasting. Het aftrillen en vlak maken van de ondergrond voordat de bestrating gelegd worden is hierbij belangrijk. Verder moet de bestrating altijd met afschot gelegd worden.

Stenen dienen altijd door elkaar gestraat te worden, omdat er tussen de verschillende pallets of lagen lichte kleurverschillen kunnen bestaan. Indien levering op pallet heeft plaatsgevonden dienen daarom verschillende pallets door elkaar verwerkt te worden om de mooiste kleurschakering te verkrijgen. Daarnaast is het aan te raden om binnen een pallet niet per laag te werken maar van boven naar beneden.

Verwerking op stabilisatie

Voor verwerking van tegels die dunner zijn dan 4 cm kan gebruik gemaakt worden van een gestabiliseerde ondergrond. Stabilisatie is een mengsel van straatzand en droog cement. Hiervoor wordt meestal een verhouding gebruikt van 1 deel droog cement op 10 delen straatzand, zodat de ondergrond nog waterdoorlatend blijft. Een gestabiliseerde ondergrond voorkomt verzakkingen, omdat het de ondergrond enorm verstevigt.

VTegel op spliterwerking op split

Verwerking op split is een vrij nieuwe trend die vooral gebruikt wordt bij verschillende soorten natuursteen.

Split is zeer goed waterdoorlatend. Dit voorkomt overmatige vochtopname van diversen steensoorten zoals zandsteen, graniet, travertin en andere sterk zuigende steensoorten. Op deze manier beïnvloedt het positief de vochtafvoer uit de tegels.

De tegels worden letterlijk op een bed van split gelegd. De meest gebruikte splitmaat is 1/3 mm of 2/5 mm. Gebruik geen steenslag, aangezien deze zich niet vast zet.

De splitlaag heeft een dikte van ongeveer 5 tot 8 cm op een ondergrond van (eventueel gestabiliseerd) straatzand. Deze ondergrond goed aantrillen voorkomt het nazakken van de bestrating.

Door het gebruik van drainerende onderlagen zal het water sneller afgevoerd worden in de onderlaag en drogen de tegels sneller op waardoor er minder vochtkringen zullen ontstaan in bv. Graniet.  Ook zal de algengroei op de bestrating aanzienlijk verminderen.

Verwerking op uw oprit

Voor het bestraten van opritten kan het beste gebruik gemaakt worden van een gestabiliseerde ondergrond. De belasting van uw oprit is belangrijk bij de keuze hoe u uw ondergrond gaat opbouwen. Bij normale belasting kan een zandbed van minimaal 20 cm straatzand al afdoende zijn, terwijl bij zware belasting gekozen kan worden voor een onderlaag van gebroken puin.

Let ten slotte op de dikte van uw materialen. Betontegels dienen minimaal 6 cm dik te zijn, en liefst nog dikker naarmate de afmetingen van de tegels toeneemt. Betonklinkers en gebakken klinkers zijn uitermate geschikt om uw oprit mee te bestraten.

Verwerking van Keramische tegels

Vanwege de geringe dikte van keramische tegels (2 cm) zullen deze aan bepaalde legvoorschriften moeten voldoen. Ons advies is om ze ten alle tijde te laten leggen door een vakman, liefst eentje die al vaker met dit materiaal heeft gewerkt. Voor een uitgebreide instructie over het leggen van keramische tegels, verwijzen wij u graag naar de website van één van onze leveranciers.

 

Afwerking

Opsluiting

Naast een goede ondergrond, spelen er meer zaken die van belang zijn bij een goede verwerking van uw bestratingsmaterialen. De meest bekende is wel de opsluiting. Daarnaast is een goede afwatering en het vullen van de voegen belangrijk.

Opsluiting

Zorg er altijd voor dat uw bestrating goed opgesloten ligt. Vaste elementen in uw tuin, zoals uw gevel, een schuur of borders, zorgen voor een natuurlijke opsluiting. Aan de zijden van uw terras of oprit waar zo'n opsluiting niet aanwezig is kunt u opsluitbanden plaatsen.

Deze banden zijn in een aantal standaardafmetingen verkrijgbaar en worden meestal van beton gemaakt. Een opsluitband wordt meestal 0,5 tot 1 cm onder de bovenkant van de bestrating geplaatst. Omdat de band op gelijke hoogte staat met het maaiveld verdwijnt deze daardoor na een tijdje vaak uit het zicht.

De betonbanden zijn verkrijgbaar in de kleuren grijs en zwart. De meest gebruikte band heeft een afmeting van 5x15x100 cm. Kies bij de aanleg van uw oprit voor een wat zwaardere band, zoals bijvoorbeeld de 10x20x100 cm.

Naast functionaliteit speelt soms het uiterlijk van de opsluiting een rol. Daarom zijn er ook verschillende natuursteenbanden verkrijgbaar.

Afwatering/afschot

AfwateringHet leggen op afschot van een bestrating is noodzakelijk voor het afvoeren van het hemelwater. Dit wil zeggen dat de bestrating een klein beetje afloopt.

Het te leggen afschot dient altijd 1 à 2 cm per m1 te zijn. Wanneer men ruwere bestrating verwerkt moet het afschot meer zijn, omdat er meer water op blijft staan. Water dat op de bestrating blijft staan kan in de winter vorstschade veroorzaken aan de voegen of aan het oppervlak van de tegels.

Naast het afschot is een goede afwatering van belang. Ons assortiment bevat verschillende soorten en maten afvoergootjes die niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens prachtig in uw terras passen.

Aftrillen?

Aftrillen van de stenen is alleen mogelijk bij de kleinere formaten betonstenen, bij tegels is de kans op breuk te groot. Bij stenen met een toplaag moet gebruik gemaakt worden van een rubberen mat. Sowieso is het gebruik van een rubberen mat aan te raden om beschadigingen te voorkomen. Schade aan de bestrating die ontstaat door aftrillen is nooit een reden voor restitutie en gebeurt op eigen risico.

Voegen

Om langdurig plezier te hebben van uw bestrating dient u altijd een kleine ruimte, of voeg, tussen de tegels te houden. Deze voeg geeft de stenen de ruimte om te kunnen werken bij bijvoorbeeld temperatuurverschillen en voorkomt het kapot vriezen van uw bestrating.

Deze voeg kan opgevuld worden met brekerzand of inveegsplit. Dit voorkomt dat er vervuiling in de voegen komt en remt tot op zekere hoogte de groei van onkruid wat af.

Heeft u de tegels verwerkt op een niet waterdoorlatende ondergrond, zoals bijvoorbeeld cement of beton, zorg er dan voor dat ook uw voeg niet waterdoorlatend is, in verband met risico op kapot vriezen van de stenen.

 

 

 

Verwerking

Onderhoud

U wilt uw mooie bestrating natuurlijk ook mooi houden. Diverse factoren zijn van invloed op hoe uw bestrating zich over de jaren heen zal houden. Veel schaduw, vocht en bomen zorgen er bijvoorbeeld voor dat uw bestrating sneller groen wordt. Ook weersinvloeden zorgen ervoor dat de uitstraling van uw bestrating na een tijd verandert.

Hier vindt u nog enkele tips ter bestrijding en voorkoming van veel voorkomende kwaaltjes, zoals groene aanslag, gladheid en onkruidgroei.

Groene aanslag/algengroei

BiomosGroene aanslag, of algengroei, is misschien wel de meest vervelende eigenschap die uw bestrating kan overkomen. Vooral bij de meer open materialen, zoals beton, zal er eerder groene aanslag kunnen ontstaan. Ook grovere tegels hebben hier vaak eerder last van, omdat ze meer hechtoppervlak voor de algen hebben.

Algengroei is te vertragen door uw bestrating vet te houden. Regelmatig een oud afwassopje of een sopje van groene zeep over uw bestrating heen gooien doet al wonderen. Dit laat namelijk een vettig laagje achter op de bestrating die vuil en vocht afstoot.

Ter behandeling zijn er verschillende algendoders op de markt. Biomos is hier de bekendste van. Deze kan aangelengd worden met water en met een vernevelaar of gieter op de bestrating worden aangebracht. Biomos is bij ons verkrijgbaar in flessen van 1 liter en flacons van 5 liter.

Onkruidgroei

Een andere stoorzender die kan voorkomen in uw bestrating is de groei van onkruid en mossen in de voegen tussen uw tegels.Er zijn verschillende voegmiddelen bij ons verkrijgbaar die de groei van onkruid meer kunnen remmen dan normaal voegzand.

Een voorbeeld hiervan is polymeer voegzand. Dit veegt u in de voegen en maakt u vochtig, zodat er een dichte voeg ontstaat. Door de unieke samenstelling van dit product blijft de voeg echter wel flexibel, zodat de tegels nog de ruimte hebben om te werken. Deze voegmiddelen werken echter alleen wanneer de voeg breed genoeg is (3-5 mm).

Gebruik van strooizout

Omdat uw bestrating buiten ligt bestaat de kans dat deze glad wordt. Sneeuw en ijzel, maar ook regen en soms zelf stof kunnen uw tegels aardig glad maken. In de regel geldt dat hoe gladder de tegel afgewerkt is, hoe sneller deze glad zal worden. Ruwere tegels of tegels met een reliëf hebben meer grip en zullen dus ook langer beloopbaar blijven. Als het echter hard genoeg vriest of zelfs ijzelt wordt natuurlijk elke bestrating uiteindelijk glad.

Wanneer dit het geval is kan er gebruik gemaakt worden van strooizout. Wees echter voorzichtig hiermee, want de samenstelling van dit zout kan een negatief effect op uw bestrating hebben. Vooral op kalkhoudende natuursteensoorten kan strooizout een bijtende werking hebben en daardoor lelijke vlekken achterlaten. Twijfelt u over het gebruik van strooizout, neem dan even contact op met één van onze medewerkers.

 

Gebruik van de hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger maakt het schoonmaken van uw bestrating natuurlijk een stuk gemakkelijker. Wij raden het gebruik van de hogedrukreiniger echter af. Wanneer u tegels heeft met een toplaag, deklaag of coating is het gebruik hiervan zelfs uitdrukkelijk verboden. Dit omdat u de toplaag beschadigt door de hoge druk wan de waterstraal, waarmee het effect van deze toplaag verloren gaat.

Ook bij onbewerkte bestrating zal een hogedrukreiniger averechts werken. De beschadiging die u aan de tegel aanbrengt is misschien niet direct te zien, maar de tegel zal toch ruwer worden. Een ruwere tegel heeft meer hechtoppervlak voor algengroei, waardoor uw bestrating sneller weer vervuild zal zijn.

Ouderwets schrobben blijft de beste behandeling om zo lang mogelijk van uw bestrating te kunnen blijven genieten.

Gebruik van zuren

Wees voorzichtig met het gebruik van zuurhoudende reinigingsmiddelen, zoals chloor. Op de meeste soorten natuursteen kunnen deze middelen namelijk een bijtende werking hebben. Kijk vooral uit bij kalkhoudende gesteenten zoals (Chinees) hardsteen, marmer/travertin maar ook beton! Neem bij twijfel altijd even contact op met ons kantoor.

Kalkuitbloei

Tijdens het productieproces van beton wordt vrije kalk gevormd. Deze is deels opgelost in het water dat zich in de poriën van het beton bevindt. Als de vrije kalk in aanraking komt met de buitenlucht, dan reageert het met kooldioxide (CO2) uit de lucht. Als de vrije kalk het betonoppervlak kan bereiken, vindt deze reactie plaats op het betonoppervlak en is er sprake van kalkuitbloei.

Helaas is kalkuitbloei niet fraai, maar het verwijderen is niet eenvoudig. Daarom is het aan te raden in eerste instantie niets te ondernemen. Vaak zal blijken dat het betonoppervlak na verloop van tijd een steeds gelijkmatiger uiterlijk krijgt.

Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar die kalkuitbloei kunnen verminderen. Het nadeel van deze middelen is echter dat ze meestal zuurhoudend zijn en dus de steen kunnen aantasten. Wanneer u besluit een dergelijk middel te willen proberen, probeer het dan altijd eerst uit op een klein, slecht zichtbaar oppervlak. Zorg er ook altijd voor dat u de bestrating zeer goed naspoelt.

Behandeling van kalkuitbloei is zelden volledig effectief. Vaak blijven de behandelde plekken door een afwijkende structuur toch zichtbaar. Het middel kan daardoor wel eens erger zijn dan de kwaal.

 

 

 

Groene aanslag